Pools

Ik ga het hebben over een speciale taal namelijk Pools. Pools word gesproken in het land Polen dat ligt in Europa en wordt begrensd door Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Ukraine, Wit-Rusland en Litouwen.

Het Poolse alfabet bestaat uit 32 letters. 9 klinkers en 23 medeklinkers. Alle Poolse woorden zijn paroxytona dat wil zeggen dat de klemtoon op de voorlaatste letter ligt. Sommige letters zijn ook anders in het Pools dan in het Nederlands. Bijvoorbeeld de w in het Nederlands spreek je uit als een v in het Pools en een w wordt dan uitgebeeld door de letter ł. Andere letters die in het Nederlands niet bestaan zijn ą, ę, ó, ń, ś, ź, en ż. Je spreekt ze uit als...
ą: als in het Franse bon.
ę: als in het Franse bassin.
ó: als de oe in moe.
ń: als in het Franse champagne.
ś: als sj in meesje.
ź: als szj
ż: als in de tweede g in garage.


De bronafbeelding bekijken
Polen bestaat uit ongeveer 37,95 miljoen inwoners. Als je ooit Polen wilt bezoeken is het wel handig dat je een paar woorden weet zoals, hallo is dzień dobry, tot ziens is do widzenia en danku is dziękuję.
In België is 5,4% van de buitelandse bevolking een Pool waarvan de meeste wonen rond Genk en Brussel. Er zijn ook Poolse gemeenschappen en winkels hier. Daarnaast kan je ook naar Poolse clubs gaan waar ze dan typische Poolse disco muziek draaien (bv.weekend).


Het Pools is moeilijk om te leren omdat er veel letters en klanken zijn die in het Nederlands niet bestaan. Voor veel mensen is Pools geen mooie taal, maar voor mij wel omdat ik het begrijp en kan spreken.

Reacties